Tips Pulih Cedera Lutut Semasa Suzuki AFF Cup 2014


Assalamualaikum & Selamat Sejahtera..

Kecederaan lutut menjadi isu yang sangat ditakuti oleh para olahragawan tak kira dari mana-mana Negara pun. Kalau di Malaysia pula, permainan bola sepak adalah antara jenis sukan yang paling popular di kalangan masyarakat kita tidak mengira bangsa ataupun umur. Sungguhpun sukan ini kurang lasak berbanding dengan sukan ragbi, namun kecederaan tetap berlaku.

Kebanyakkan kecederaan yang dialami oleh pemain boleh dianggap ringan. Walau bagaimanapun terdapat juga kecederaan lutut yang serius yang sering berlaku tetapi tidak dikesan atau lambat dikesan. Kecederaan lutut ini dikatakan serius kerana membawa kesan buruk dalam jangkamasa panjang (5-10 tahun) dimana lutut itu akan haus, bengkak dan kesakitan.

cara memulihkan lutut yang tersedera
Perbezaan Sendi Sihat & Sendi Yang Cedera


Sekarang ini kan fenomena Suzuki Aff Cup 2014, jadi Cik Vita tergerak hati untuk memberikan kepada anda sedikit tips untuk memulihkan kecederaan lutut. Tapi sebelum tu, kita berkenalan dulu dengan Suzuki Aff Cup 2014 ni.

Apa itu Suzuki Aff Cup 2014?

juara piala suzuki AFF Cup 2014
Siapa Yang Champion?

Kejohanan Bola Sepak ASEAN 2014 atau dikenali Piala Suzuki AFF 2014 merupakan edisi kesepuluh Kejohanan Bola Sepak ASEAN. Kejohanan ini masih ditaja oleh Suzuki. Ia dianjurkan bersama Oleh Singapura dan Vietnam dan berlangsung dari 22 November hingga 20 Disember 2014. Pasukan yang layak untuk bertanding adalah dari pasukan Vietnam, Singapura, Indonesia, Filipina, Thailand, Malaysia, Myanmar dan Laos.

Singapura dan Vietnam telah diisytiharkan sebagai tuan rumah bersama di Majlis Persekutuan Bola Sepak ASEAN (AFF) pada 3 April 2013 yang lalu. Antara tempat berlangsungnya Piala Suzuki AFF 2014 ini ialah di Stadium Nasional Singapura, Stadium Jalan Besar Singapura, Stadium Rizal Memorial di Manila Filipina, Stadium Nasional Rajamangala di Bangkok Thailand, Stadium Shah Alam di Selangor Malaysia, Stadium Nasional My Dinh dan Stadium Hang Day di Hanoi Vietnam.

Bagaimana Boleh Terjadi Kecederaan Lutut?


Kecederaan bermula dengan lutut yang terpelecok yang boleh berlaku dengan beberapa cara terutama apabila:

  • Terpijak  didalam lopak.
  • Melakukan larian pintasan (berlari dengan laju sambil menukar arah dengan tiba tiba – cutting)
  • Memusingkan badan sambil kaki terpasak ketanah, dimana lutut akan terpusing dan terpelecok. Iaitu bila hendak menendang bola.
  • Jatuh dengan kekok dari lompatan samada untuk menendang/ menanduk bola atau menangkap bola. Ia itu kurang cermat semasa membuat pendaratan sewaktu melompat.
  • Bila dikasari oleh pihak lawan, dimana dirempuh atau direbahkan dengan lasak.

Namun apabila telah mendapat rawatan, ia akan kembali sembuh dan boleh melakukan akiviti harian seperti sediakala.

TETAPI..

Setelah beberapa tahun, kekerapan dan kesenangan lutut terpelecok berlaku dengan bertambah kerap menyebabkan ia bengkak dan kesakitan menjadi kronik. Pada waktu ini pemain tidak dapat bermain lagi atau tidak dapat berjalan jauh, tidak dapat berdiri lama, tidak dapat menaiki tangga serta tidak dapat sembahyang dalam keadaan yang normal kerana lutut sakit, bengkak dan pergerakkan terjejas.

Di kala itu, berat badan mula meningkat kerana susah hendak bersenam. Ini menimbul kesan pada lutut kerana terpaksa memikul beban yang lebih, juga masalah kesihatan lain akibat kegemukkan mungkin juga timbul. Sayangnya usia pemain itu mungkin hanya 30an atau 40an dimana badan dan kemahuan masih ada untuk terus aktif tetapi lutut tidak membenarkan.

Senario di atas sentisa terjadi jika lutut tidak dijaga dengan baik. Cik Vita ingin membantu anda dengan menggunakan khasiat bahan semulajadi untuk membantu mendapatkan sendi yang sihat ataupun lutut yang sihat khususnya.

Rawatan Sendi atau Lutut Dengan Bahan Semulajadi


Rawatan dengan bahan semulajadi yang Cik Vita Maksudkan ialah Advance Joint Health Complex yang direka khas oleh saintis Shaklee untuk kesihatan sendi.

rawatan sendi cedera
Vitamin Sendi Terbaik

Advance Joint Health Complex mengandungi :-

  • Ekstrak Boswellia – membantu keselesaan sendi, memudahkan pergerakan dan meningkatkan kemampuan melakukan aktiviti harian dengan baik.
  • Ekstrak Jagung membekalkan sumber glukosamin yang pekat – Glukosamin ialah supplemen utama yang membantu mengatasi masalah sendi dan meningkatkan kesan kusyen bagi sendi yang telah haus. Ia membantu meningkatkan gerakan, mobiliti dan fleksibiliti. Glukosamin Advance Joint Health Complex ialah glukosamin hidroklorik, iaitu sumber yang paling tinggi konsentrasinya dan diperolehi dari sumber sayuran. Kalau di pasaran, kebanyakan glukosamin terdiri dari  sumber kekerang.
  • Vitamin C - Advance Joint Health Complex membekalkan 100% nilai harian vitamin C, satu nutrient yang diperlukan bagi sintesis kolagen.
  • Zink, Kuprum dan Manganese -  Mineral ini penting untuk membina tisu penghubung


Ringkasnya, Advance Joint Health Complex memberi manfaat dalam 3 cara tersebut :-

pulih sendi atau lutut sakit dengan shaklee
Manfaat Kepada Sendi Anda

Keistimewaan!

  • Meningkatkan keselesaan sendi seawall 5 hari
  • Hampir 28% lebih pantas dari yang didakwa oleh satu jenama terkemuka!
  • 100% bebas kekerang
  • 100% vegetarian
  • 100% bebas kondroitin untuk penyerapan glukosamin
  • Hanya 2 caplets sehari
  • Caplets yang mudah ditelan
  • Tiada perasa tiruan, pemanis atau pengawet
  • Bebas Gluten

Anda Mungkin Berminat Untuk Mengetahui :-

=========================================================


Cik Vita PENGEDAR SHAKLEE Anda

Pengedar Shaklee Sik, Batu Lima, Jeniang, Kedah
Serta Seluruh Malaysia
"Saya Pengedar Shaklee terbaik anda"
[1164063]
Anda Mungkin Berminat Untuk MENJANA PENDAPATAN  6 -7 angka sebulan. 

Hubungi Cik Vita sekarang ;
SMS / WhatsApp : 0199609708
Page : Cik Vitamin

KONSULTASI PERCUMA
UNTUK PELANGGAN CIK VITA








Previous
Next Post »

12 comments

Click here for comments
30/11/14 10:48 pm ×

Ajht memang sesuai untuk sakit lenguh-lenguh sendi dan otot, amalkan pengambilannya setiap hari untuk kekalkan kesihatan sendi dan otot anda.

Sikap dan Perbuatan Orang Tua Yang Berbahaya Bagi Perkembangan Anak

Reply
avatar
30/11/14 11:24 pm ×

lelaki lelaki yang suka main bola pastu selalu tergeliat kat bahagian lutut tu memang sesuai sangat ambil produk ni.

Reply
avatar
1/12/14 1:30 am ×

Ajht ni memang amat berkesan bagi mereka yang mempunyai masalah sendi.

Reply
avatar
1/12/14 5:36 am ×

Takde masalah lagi la kalau nak main untuk piala AFF tahun ni kalau ade AJHT..

JOM CUBA RESEPI PUDING SEDAP

Reply
avatar
Niny fariza
admin
1/12/14 8:08 am ×

Saya dan suami tak suka tengok bola...

Reply
avatar
1/12/14 10:23 am ×

Amat sesuai ambil suplemen ini utk kesihatan sendi

JANGAN AMBIL MUDAH JIKA KEBAS

Reply
avatar
Akak Vitamin
admin
1/12/14 4:26 pm ×

betul.. walau bukan pemain bola kita yang biasa normal ni pun boleh alami sakit lutut jugak. Antaranya sebab tulang kita makin rapuh hari demi hari.

Reply
avatar
Ila Fyra
admin
1/12/14 4:59 pm ×

Bagusnya info ni. Bukan pemain bola je perlu jaga kesihatan, kita semua pun sama. Maklumlah makin hari makin berusia.
Pengedar Shaklee Semenyih Anda

Reply
avatar
1/12/14 7:34 pm ×

kekadang kita yg xmain bola pun yerasa sakit lutut..

JommSihatDanCantik -> SET KESUBURAN SHAKLEE

Reply
avatar
2/12/14 12:21 am ×

wow info menarik, suzuki AFF vs sakit lutut dan AJHT

Reply
avatar
3/12/14 12:09 pm ×

Yang tak main bola pun kena jaga juga kesihatan sendi

Tingkatkan Daya Fokus Anak

Reply
avatar
wawa azwa
admin
3/12/14 10:09 pm ×

AJHT MEMANG TERBAIK UNTUK SAKIT SENDI.. TERUTAMA AMBIL OSTEOMATRIX SEKALI

PENJAGAAN KULIT YANG BAIK PUNCA MENJADI REBUTAN LELAKI IDAMAN

Reply
avatar

Kongsi apa yang anda rasa ^^
jangan malu malu, kita kawan kan :) ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment